انواع ارز دیجیتال

انواع ارز دیجیتال

از زمان پیدایش بیت کوین تااکنون، انواع ارز دیجیتال در بازارهای مالی عرضه شده که هر یک از این ارزها عملکرد متفاوتی دارند؛ اما تمامی این ارزها برای سرمایه‌گذاری و معاملات گزینه جذابی هستند. هر شخصی که بخواهد وارد این بازار پیچیده و پرجنجال شود باید انواع ارزها و کارایی هر کدام را بشناسد تا سرمایه‌گذاری موفق و سودآوری داشته باشد.

ارزهای دیجیتال امروز با استفاده از فناوری بلاکچین و علم رمزنگاری تحولی بزرگ در بازارهای مالی و سرمایه ایجاد کرده‌اند؛ بااین‌حال لازمه ورود به این بازارها شناخت انواع رمزارز دیجیتال است.

ارز دیجیتال (cryptocurrncies) چیست؟

ارز دیجیتال یا پول الکترونیکی با الگوریتم رمزنگاری ساخته شده‌ است که در بازارهای مالی و بین کاربران رمزارز نیز نامیده می‌شوند. ویژگی مهم انواع رمزارز غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیری بلاکچین آن‌ها است. ارزهای دیجیتال وجود فیزیکی ندارند و در فضای بلاکچین تعریف شده‌اند و امکان پرداخت امن را به‌صورت آنلاین فراهم می‌کنند.

انتقال پول با انواع ارز دیجیتال سرعت بیشتری دارد و ارزان‌تر از روش‌های سنتی است. تورمی ندارند و تراکنش‌های آن قابل‌ردیابی هستند. امروزه ارزهای دیجیتال کاربردهای متنوعی دارند و علاوه بر سرمایه‌گذاری و کسب سود، ابزاری برای تبادل پول هستند. هدف ارزهای دیجیتال تغییر سیستم مالی بین‌المللی به سمت شفافیت و کارایی بیشتر و بهتر است.

 

انواع رمزارزها دیجیتال

ارزهای زیادی در بازار کریپتوکارنسی عرضه شدند؛ اما همه این ارزها زیر مجموعه دودسته مهم کوین و توکن قرار دارند که در ادامه به معرفی انواع ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.

تفاوت در نحوه عملکرد رمز ارز ها

دسته اول ‌کوین‌ها (استیبل‌کوین و میم‌کوین)

کوین‌ها دارایی بومی یک شبکه بلاکچین هستند و برای پرداخت، مبادله و ایمن‌سازی شبکه استفاده می‌شوند. معروف‌ترین کوین‌ها بیت‌کوین، اتریوم، لایت‌کوین هستند. در واقع کوین نوعی ارز دیجیتال است که از فناوری بلاکچین و رمزنگاری برای انتقال استفاده می‌کند و مستقل از بانک مرکزی کار می‌کنند؛ یعنی غیرمتمرکز هستند. انواع مختلفی از کوین‌ها وجود دارد که هر کدام ویژگی متفاوتی دارند؛ اما همه آن‌ها بر مبنای بلاکچین کار می‌کنند. از مهم‌ترین و معتبرترین کوین‌های موجود در بازار ارزها می‌توان بیت‌کوین، اتریوم، سولانا، بایننس، ریپل، کاردانو، استلار، مونرو را نام برد. کوین‌ها در دودسته کلی زیر قرار دارند:

  • استیبل‌کوین stable coins

استیبل‌کوین‌ها جز اصلی‌ترین انواع رمزارز هستند که از روش‌های مختلفی برای حفظ ثبات قیمت و ارزش خود استفاده می‌کنند. هدف اصلی این ارزها ایجاد پایداری در ارزش ارز است و این موضوع به‌تدریج این ارزها را به یک پل ارتباطی برای مؤسسات مالی و سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است. این ارزها پشتوانه دارند و از نوسان قیمت کمتری برخوردارند.

  • میم‌کوین meme coin

میم‌کوین‌ها گروهی از انواع ارز دیجیتال هستند که با الهام‌ گرفتن از میم‌ها و جوک‌های اینترنتی به وجود آمده‌اند. بعد از موفقیت دوج‌کوین، میم‌کوین‌ها به وجود آمدند که در ابتدا فقط برای شوخی و سرگرمی عرضه شدند. این نوع ارزها قیمت پایینی دارند و در دسترس قرار سرمایه گذاران قرار گرفته‌اند. میم‌کوین‌هایی مثل شیبا و دوج بیش از یک میلیون دلار حجم معاملات روزانه دارند و بسیار محبوب هستند.

دسته اول کوین‌ها استیبل کوین و میم کوین

دسته دوم توکن‌ها (حاکمیتی، هواداری، رپد، اوراق بهادار، غیر مثلثی)

توکن‌ها روی شبکه‌های دیگر ایجاد شده‌اند و قابل‌ استخراج نیستند و به‌عنوان یک ابزار برای پرداخت و اوراق بهادار کاربرد دارند. توکن‌ها به‌ عنوان دارایی دیجیتال در پروژه‌های کریپتوکارنسی عمل می‌کنند. می‌توان به‌ عنوان پاداش، افزایش بودجه و رأی‌گیری شبکه استفاده کرد.

مانند تتر که معروف‌ترین توکن در بازارهای مالی است و بلاکچین اختصاصی ندارد. تراکنش توکن‌ها به‌صورت غیرمتمرکز بوده و برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند. ساخت توکن سختی به آسانی انجام می‌شود. از معروف‌ترین توکن‌ها می‌توان تتر، سندباکس، مانا را نام برد. توکن‌ها بر اساس ویژگی و کاربرد در دسته‌بندی زیر قرار دارند.

  • توکن غیر مثلثی Non Fangible Token

NFT یا توکن غیر مثلثی غیر قابل‌ تعویض، نوعی از توکن‌های رمزنگاری شده هستند که با استفاده از فناوری بلاکچین نوعی دارایی دیجیتال ایجاد می‌کنند که قابلیت تکثیر ندارد. این توکن‌ها در یک دفترکل توزیع می‌شوند و در بلاکچین ثبت می‌شوند. هر ان اف تی ویژگی‌ها و اطلاعات مخصوص به خود را دارد که از دیگر توکن‌ها متمایز کرده است. این توکن به هنرمندان و خالقان هر اثر هنری امکان می‌دهد که به شیوه‌ای دیگر از هنر خود درآمد کسب کنند.

  • توکن باارزش ثابت stable coin

این نوع توکن‌ نوسان قیمت رمزارزها را ندارد و هدف از طراحی این نوع ارز در امان نگه‌ داشتن کاربران از نوسانات قیمت ارزها است.

  • توکن حاکمیتی (covernance)

این دارایی رمزنگاری شده به کاربران حق تصمیم‌گیری در مورد پروژه می‌دهد. کاربرانی که این دارایی را دارند، می‌توانند در تصمیم‌گیری‌ها پروژه شرکت کنند و نظر بدهند. یونی‌سواپ و کامپاند از جمله توکن‌های نوع حاکمیتی هستند. استفاده از توکن حاکمیتی در سازمان‌ها و شرکت‌های غیرمتمرکز بلاکچینی این روزها رواج دارد تا روش حکمرانی و مدیریتی عادلانه و شفاف ارائه شود.

دسته دوم توکن‌ها توکن حاکمیتی

  • توکن اوراق بهادار (seceurity)

این نوع توکن‌ها در اصل یک گواهی سهام دیجیتال هستند که مالکیت دارنده آن روی بلاکچین ثبت می‌شود. توکن اوراق بهادار نوعی از انواع ارزهای دیجیتال است که دارای ویژگی‌های خاص خود است. این توکن نمادی از مالکیت بر دارایی‌ها و اموال خارج از دامنه روی شبکه‌های غیرمتمرکز شناخته می‌شود. این توکن باارزش دارایی پشتوانه خود مرتبط است.

  • توکن اجتماعی social Token

این نوع توکن در واقع دارایی‌هایی هستند که در فضای رمزنگاری طرف‌داران زیادی دارند. توکن‌های اجتماعی توسط اعتبار یک فرد یا جامعه پشتیبانی می‌شود و از آن برای خرید کالاها یا حمایت از جامعه می‌توان استفاده کرد. به عنوان مثال اگر کاربری روی سکه سرمایه‌گذاری کند در حقیقت در یک جامعه سرمایه‌گذاری کرده است. توکن اجماعی بر بستر بلاکچین ساخته می‌شود.

  • توکن هواداری یا فن توکن Fan Token

توکن هواداری یا همان فن توکن نوعی خاص از انواع ارز دیجیتال است که توسط باشگاه‌های ورزشی در قیمت‌های معین به طرف‌داران آن ارائه می‌شود و طرف‌داران می‌توانند با هولد کردن این توکن‌ها امتیازات ویژه‌ای به دست بیاورند و در فعالیت‌های تیم محبوب خود مشارکت داشته باشند.

  • توکن رپد wrapped Token

این توکن از نوع رمزارزهایی هستند که قابلیت همکاری بین بلاکچین‌هایی مانند بیت‌کوین و اتریوم را ارتقا می‌دهند. رپد بیت‌کوین و رپد اتریوم از نمونه‌های معروف این نوع ارزهای دیجیتال هستند. این توکن اتصال بین دنیای دیجیتال و دارایی‌های فیزیکی را انجام می‌دهد. این توکن‌ها به‌واسطه ارتباط با دارایی‌های غیربومی پلی ارتباطی روی شبکه ایجاد می‌کنند و امکان تبادلات متنوع را فراهم می‌کنند

  • توکن کاربردی (utility tocen)

این توکن یکی از محبوب‌ترین‌ها هستند که قابل‌تعویض هستند و به‌صورت محدود عرضه می‌شوند و از این توکن‌ها می‌توان برای پرداخت هزینه خرید کالا و دریافت خدمات در پروژه‌های خاص استفاده کرد. از توکن‌های کاربردی چین لینک و فایل کوین می‌توان نام برد.

  • توکن پرداخت Payment Token

هدف این توکن پرداخت هزینه خدمات و کالا است و کاربرانی که این ارز را دارند می‌توانند از توکن پرداخت در فضای اینترنت محصولات موردنظر خود را بخرند و یا هزینه لازم را برای دریافت خدماتی خاص را پرداخت کنند.

دسته دوم توکن‌ها توکن پرداخت Payment Token

 محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال

اگرچه رمزارزها هر کدام ویژگی و کاربرد خاص خود را دارند؛ اما برخی از ارزها در بین کاربران و در بازارهای مالی محبوبیت زیادی دارند که در زیر آن‌ها را نام برده‌ایم:

محبوب ترین ارزهای دیجیتال

  • بیت‌کوین Bit coin

بیت‌کوین اولین رمز ارزی بود که بر مبنای بلاکچین به وجود آمد و به پادشاه ارزها معروف است. بیت‌کوین با ارائه یک سیستم پرداخت غیرمتمرکز و بدون هیچ واسطه کار می‌کند. امروزه بیت‌کوین با بیش از ۶۰ درصد سهم بازارهای مالی یکی از محبوب ترین ارزهای جهان است. بیت کوین نسبت به ارزهای سنتی از لحاظ امنیتنی پیشرفته تر است و معملات این ارز به صورت شبکه باز انجام می‌شود.

  • اتریوم Ethereum

اتریوم دومین رمزارز دیجیتال است که در سال ۲۰۱۵  معرفی شد. اتریوم پلتفرمی برای ایجاد قراردادهای هوشمند اشت که امکان اجرای برنامه های کاربردی مبتنی بر بلاکچین را ایجاد می‌کند. اتریوم با فراهم کردن زیرساختی برای ایجاد صرافی ها طرفداران زیادی دارد.

  • بایننس کوین Binance coin

بایننس کوین رمزارز محبوب صرافی بایننس است. این ارز دیجیتال به کاربران اجازه می‌دهد تا با پرداخت‌هایی با کارمزد کمتر خریدوفروش ارز دیجیتال را در صرافی بایننس انجام بدهند. همچنین این رمزارز به‌عنوان یک ارز برای سرمایه‌گذاری بلندمدت نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال

  • دوج‌کوین DOGE

این ارز دیجیتال از یک شوخی اینترنتی آغاز شد و هم اکنون با ارزشی میلیاردی یکی از برترین ارزهای بازار مالی است. دوج‌کوین یک میم‌کوین است که از صنعت بلاکچین بهره می‌برد. انتقال پول در این شبکه به‌صورت غیرمتمرکز انجام می‌شود.

  • شیبا اینو shib

شیبا یکی از انواع رمزارز است که در سال‌های اخیر توانسته به خوبی رشد کند. شیبا اینو یک توکن مبتنی بر بلاکچین اتریوم است که از یک نوع سگ ژاپنی الهام گرفته است. این توکن روی بلاکچین اتریوم پیاده شده و بلاکچین اختصاصی ندارد.

  • لات کوین Lite coin

لات کوین یکی دیگر از رمزارزهای معروف است. این ارز دیجیتال به کمک فناوری بلاکچین کار می‌کند  و سرعت بیشتری در اجرای تراکنش‌ها نسبت به بیت‌کوین دارد و نسبت به بیت‌کوین مصرف برق کمتری هم دارد.

  • کاردانو kardano

این رمزارز با نماد ADA شناخته می‌شود و یک پلتفرم روی بلاکچین است و قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را دارد. هدف اصلی این پروژه گسترش و ایمنی یک پلتفرم باثبات و بادوام است.

خلاصه مقاله انواع ارز دیجیتال

در حال حاضر با شناخت انواع ارز دیجیتال به عنوان جدیدترین دارایی‌ که طرف‌داران زیادی دارد، به راحتی معامله می‌توانید کنید. رمزارزها با علم رمزنگاری و صنعت بلاکچین توانسته‌اند تحولی بزرگ در معاملات و مبادلات مالی داشته باشند. این دارایی‌ها یا پول‌های مجازی انواع مختلفی دارند و به افراد این امکان را می‌دهند که بتوانند سرمایه‌گذاری و معامله کنند. هر یک از انواع رمزارز دیجیتال ویژگی‌های خاص خود را دارد و هر کدام می‌تواند گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشد.

برای دانلود فایل pdf انواع ارز دیجیتال روی لینک کلیک کنید.

به این مطلب امتیاز دهید.
این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
سوالات متداول
انواع ارز دیجیتال چه تفاوتی بایکدیگر دارند؟

ارزهای دیجیتال از لحاط فناوری، کاربرد و محبوبیت باهم متفاوت هستند.

بهترین رمزارزها براساس عوامل مختلف مثل شرایط بازار، می‌توانند پرریسک و کم ریسک باشد.

ارز دیجیتال پایدار ارزشی ثابت دارد که عموما به دارایی‌ها مثل طلا وابسته است.

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x