از رویدادهای مهم در شبکه ارزهای دیجیتال، هاوینگ میباشد که براساس آن پاداشی که برای استخراج هر بلاک بیتکوین به ماینر تعلق میگیرد، نصف میشود. این پدیده حدوداً در چهار سال یک بار روی میدهد. برای آنکه بیشتر با (Halving) آشنا شوید، در این مقاله به معرفی هاوینگ و تأثیر آن بر دنیای ارزهای دیجیتال میپردازیم.
معرفی هاوینگ
Halving از رویدادهای مهم در حوزه عرضه بیتکوین است. بیکوین مهمترین ارز دیجیتال میباشد. هاوینگ به معنای «نصف شدن» میباشد. این پدیده در حوزه بیتکوین در بازار کریپتوکارنسی در پروسه استخراج در بستر بلاکچین این کاربرد را دارد که بعد از آنکه ۲۱۰ هزار بلاک استخراج شد و با گذشت چهار سال پاداش ماینرها نصف میشود. این پاداش به خاطر تولید بلاکهای شبکه به آنها داده میشود.
بیتکوین بر بستر بلاکچین قرار گرفته است. بلاکچین زنجیرهای از بلاکها میباشد. این بلاکها اطلاعات تراکنشها را در خود دارند. ماینرهایی که در شبکه بلاکچین، بیتکوین استخراج میکنند، قدرت محاسباتی دستگاههای پردازشی خودشان را در اختیار این شبکه قرار میدهند. این توان محاسباتی از طریق الگوریتم اثبات کار تراکنشهای شبکه را تأیید کرده و بلاکها را میسازد. ماینر در ازی انجام این کار، بیتکوین دریافت میکند. میزان دریافت بیتکوین براساس زمان هاوینگ فرق میکند.
پاداشی که ماینرها از این کار دریافت میکنند، متغیر میباشد و براساس زمان هاوینگ متفاوت است. زمان وقوع هاوینگ هر چهار سال یک بار میباشد و بیتکوینهای پاداشی که به خاطر تولید هر بلاک به ماینر تعلق میگیرد را نصف میکند. در حقیقت بیتکوین دارای تعداد محدودی است و از همین رو پدیده هاوینگ برای ایجاد تعادل در سیستم بیتکوین برای عرضه و تقاضا و جلوگیری از تورم ایجاد گردیده است. ماینرها در ازای تراکنشهای انجام داده و استخراج بلاک، پاداش دریافت میکنند.
نصف شدن پاداش (Halvening) مربوط به بخش استراج بلاک میباشد. این پاداش در زمان مطرح شدن بیتکوین BTC50 بود. هر بلاکی که ایجاد میشد ۵۰ واحد جدید به بیتکوین اضافه میشد و به ماینر استخراجکننده پاداش تعلق میگرفت. این روند تا سال ۲۰۱۲ که شماره بلاکها به ۲۱۰ هزار تا رسید، ادامه داشت. وقتی تعداد بلاکها به این تعداد رسید اولین هاوینگ رخ داد و پاداش متعلق به ماینر تبدیل به ۲۵ بیتکوین شد. این روند از همان ابتدا در پروسه بیتکوین برنامهریزی شده است و با هر ۲۱۰ هزار بلاک روی میدهد و تا زمانی که بیتکوینی برای استخراج وجود نداشته باشد، این روند ادامه خواهد داشت.
طبق مقاله هاوینگ کوین دسک:
بیتکوینهای جدید بهعنوان پاداشهای بلوکی وارد گردش میشوند، که توسط تلاشهای «ماینرها» تولید میشود که از تجهیزات الکترونیکی گرانقیمت برای کسب درآمد یا «ماین» استفاده میکنند. تقریباً هر چهار سال، تعداد کل بیتکوینهایی که استخراجکنندگان بالقوه میتوانند برنده شوند، نصف میشود. عرضه و یارانه بیت کوین عرضه و یارانه بیت کوین در سال ۲۰۰۹، این سیستم به ماینرهای موفق هر ۱۰ دقیقه ۵۰ بیت کوین پاداش داد. سه هاوینگ بعد، هر ۱۰ دقیقه ۶.۲۵ بیت کوین توزیع می شود.
هاوینگهای انجام شده و هاوینگهای پیش رو
اولین هاوینگ صورت گرفته در بیتکوین در سال ۲۰۱۲ پس از آنکه استخراج ۲۱۰ هزار بلاک صورت گرفت، روی داد. تا این تاریخ پاداش هر بلاک معادل ۵۰ بیتکوین بود که نصف شد و به ۲۵ رسید. هاوینگ دوم در سال ۲۰۱۶ روی داد و پاداش نصف شد و به ۱۲.۵ رسید. هاوینگ سوم در سال ۲۰۲۰ رخ داد و پاداش هر بلاک به ۶.۲۵ بیتکوین رسید.
از آنجا که هر بلاک در میانگین زمانی هر ۱۰ دقیقه یک بار تولید میشود احتمال میرود که (Halving) بعدی در آوریل سال ۲۰۲۴ میلادی رخ دهد. این نصف شدن تا زمانی ادامه پیدا میکند که پاداش تعلق گرفته به هر بلاک از یک ساتوشی کمتر شود. یک صد میلیون بیتکوین را ساتوشی میگویند. براساس محاسبات صورت گرفته حدود سال ۲۱۴۰ بیتکوین کامل که شماره ۲۰.۹۹۹.۹۹۹ میباشد، استخراج خواهد شد. در سی و سومین (Halving) این اتفاق روی خواهد داد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تا سال ۲۱۴۰ در شبکه بیتکوین ۳۰ هاوینگ دیگر به وقوع خواهد پیوست.
تأثیر هاوینگ بر قیمتها
فعالان حوزه ارزهای دیجیتال توجه ویژهای به دوره هاوینگ دارند زیرا انتظار این است که در پی این رویداد قیمت ارزهای دیجیتال افزایش یابد. انتظار این است که دورههای هاوینگ و نصف شدن پاداشها در بلندمدت باعث افزایش قیمتها شوند اما با این حال در کوتاه مدت مسائل گوناگونی موجب نوسان در بازار و کاهش قیمتها میشوند.
در زمان رویداد هاوینگ اول بیتکوین ۱۲ دلار قیمت داشت و پس از صد روز به ۴۲ دلار رسید و تا دوره بعدی به ۱۰۰۰ دلار افزایش یافت. هاوینگ دوم زمانی روی داد که قیمت ۶۶۳ دلار بود و بعد از یک سال و نیم رشد صعودی داشت و ۲۰۰۰۰ دلار شد. هاوینگ سوم در قیمت ۸۷۰۰ دلار روی داد و این پدیده تأثیر سریعی بر قیمت بیتکوین نداشت اما یک سال بعد قیمت ۶۹۰۰۰ شد.
استدلال کارشناسان این حوزه این است که بعد از هر هاوینگ قیمت BTC بیشتر شده در نتیجه بیتکوین بیشتری خریداری میشود. برخی دیگر نیز معتقد هستند که این پدیده برای همه شناخته شده نیست از همین رو نمیتواند در قیمت بیتکوین تغییر زیادی ایجاد کند.
تأثیر هاوینگ بر سرمایهگذاران
طبق آنچه در دورههای روی دادن هاوینگ رخ داده است، میتوان گفت که این پدیده نظر تریدرها، سرمایهگذاران و نهادهای مالی را به بیتکوین جلب میکند و باعث میشود که بازار رمزارزها فعالتر شود. اینکه هاوینگ باعث میشود که بازار عرضه و تقاضا کنترل شود و سرعت عرضه کاهش یابد و در برابر آن قیمت احتمالی بیتکوین افزایش یابد، نظر مثبتی را در بین فعالان نسبت به این بازار ایجاد میکند.
همچنین این مسأله باعث میشود که تقاضا برای خرید رمزارزهای دیجیتال زیاد شود. این امر موجب میشود حتی زمانیکه هاوینگی رخ نداده کفه تقاضا نسبت به عرضه سنگینتر شود. از همین رو میتوان پیشبینی کرد که در هر هاوینگی تقاضا نسبت به عرضه پیشی میگیرد و این مسأله که این همافزایی بعد از هر هاوینگ رخ میدهد، عرضه را کاهش و در پی آن قیمتها را افزایش میدهد. این موضوع مورد توجه نهادهای مالی و سرمایهگذاران و تردیدرها است و براساس این وضعیت در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت میکنند.
در زمانهایی که هاوینگ روی میدهد میبایست احساسات بازار را مدنظر قرار داد. در بسیاری از مواقع بازار در قبل و بعد هر (Halving) دچار شک و تردید و عدم قطعیت میشود. این امر باعث ایجاد نوساناتی در بازار میشود. به عنوان سرمایهگذار و تریدر در بازار رمزارزها باید توجه داشت که در کنار کاهش عرضه که بر قیمت ارزها اثرگذار است، اگر استخراج نیز کاهش یابد بر قیمتها اثر خواهد گذاشت. همچنین برای فعالیت در این حوزه باید تحلیل تکنیکال دانست و بتوان از شرایط حاکم بر جهان مانند بحرانهای اقتصادی و تورمهای موجود آگاهی داشت و بتوان آنها را بررسی کرده و تصمیم درست را گرفت زیرا این مسائل اثر مستقیمی بر بازارهای ارز دیجیتال دارند.
هر چند در طول هاوینگ نرخ عرضه ارز بیتکوین نصف میشود و همه سرمایهگذاران منتظر افزایش قیمت هستند اما باید به این نکته توجه کرد که آنچه در گذشته رخ داده لزومًا به معنای آن نیست که در آینده نیز همان اتفاق روی میدهد به هیمن خاطر برای سرمایهگذاری باید تمام جوانب را سنجید.
تأثیر هاوینگ بر ارزهای دیجیتال
هر چند ممکن است در طی این رویداد پاداش ماینرها کاهش یابد و باعث خروج ماینرها از شبکه بلاکچین بیتکوین شود اما این موقتی بوده و امید داشتن به افزایش قیمت بیتکوین طی ماههای پس از (Halving) باعث میشود که ماینرها دستگاههای پردازش بیشتری را در اختیار شبکه قرار دهند و برای سرمایهگذاری در این صنعت ترغیب شوند. با افزایش قیمتها و بهتر شدن امنیت شبکه، سرمایهگذاران و نهادهای مالی بیشتری در شبکه بیتکوین سرمایهگذاری میکنند و در طولانی مدت قیمت آن افزایش میباید.
از سوی دیگر بیتکوین مانند دروازه ورود به ارزهای دیجیتال دیگر عمل میکند. سرمایهگذاران از طریق بیتکوین با دیگر رمزارزهای دیجیتال آشنا میشوند و در آنها نیز سرمایهگذاری میکنند. در واقع بعد از هر رخداد میدهد نظر سرمایهگذاران و تریدرها به بیتکوین و در کنار آن به ارزهای دیجیتال دیگر جلب میشود. از همین رو در چرخه چهار ساله هاوینگ بیتکوین شاهد افزایش قیمت سایر آلتکوینها و تاثیر بر روی بازار کریپتوکارنسی میباشیم.
ذکر این نکته ضروری است کوینهایی مانند بیتکوین کش، ساتوشی ویژن و گلد نیز دارای هاوینگ میباشند. ارزهای دیجیتال دیگری مثل زیکش، لایتکوین، ورج، موناکوین، هورایزن و دش نیز از ماکنیزم مشابهی برای کاهش دادن سرعت عرضه استفاده مینمایند تا از این طریق بتوانند نرخ تورم را کنترل کنند.
خلاصه مقاله هاوینگ چیست؟
در این مقاله به معرفی هاوینگ و تأثیر آن بر قیمتها، سرمایهگذاران و رمزارزهای دیجیتال پرداختیم. از طریق (Halving) که هر چهار سال یکبار روی میدهد پاداش استخراج هر بلاک نصف شده تا از این طریق عرضه بیتکوین و تورم کنترل شود. براساس پیشبینیهای صورت گرفته سال ۲۱۴۰ که آخرین بیتکوین استخراج میشود، آخرین هاوینگ روی میدهد.
هاوینگ نه تنها بر بازار بیتکوین و قیمت آن اثرگذار است بر بازار سایر رمزارزهای دیجیتال اثر مستقیم دارد. بعد از آنکه پدیده نصف شدن روی میدهد، بعد از مدتی قیمتها افزایش مییابد البته عوامل اقتصادی نظیر بحرانهای مالی و نرخ تورم بر روی بازارهای ارز دیجیتال به طور غیرمستقیم اثرگذار هستند. از همین رو برای سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی میبایست عوامل مختلفی را مدنظر قرار داد.