در حال حاضر توکن یکی از اصلیترین رمز ارزهای موجود در بازار ارزهای دیجیتال شناخته میشود که رواج بسیار زیادی پیدا کرده است. به همین دلیل بسیاری از سرمایهگذاران قصد شروع سرمایهگذاری روی آن را دارند و میخواهند با استفاده از این روش، به کسب درآمد خیلی بالاتر برسند.
از آنجا که بازار ارزهای دیجیتال غالبا با نوسانات زیادی روبرو است، شاید بسیاری از افراد برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال احساس نگرانی شدیدی داشته باشند. یکی از موضوعات بسیار پایهای در این بازار، توکن Token است که اهمیت ویژهای در دنیای ارزهای دیجیتال دارد. به همین دلیل اگر شما هم میخواهید در این زمینه فعالیت حرفهای داشته باشید، لازم است حتما انواع توکن را بشناسید و درباره نحوه خرید و فروش آن تحقیق کنید.
توکن چیست؟
توکن در زبان انگلیسی با نام Token شناخته میشود و در واقع به نوعی دارای میگویند که به صورت دیجیتالی قابل فعالیت است. به این صورت، افراد میتوانند آن را به صورت اینترنتی انتقال داده و خرید و فروش کنند. توکن را میتوان خیلی راحت به حساب دیگران واریز کرد یا با خرید، به حساب خود انتقال داد.
مانند سایر ارزهای دیجیتال، این رمز ارز نیز روی بلاکچین فعالیت میکند و برخلاف سایر ارزهای دیجیتال، ویژگیهای منحصربهفردی دارد. به عبارت دیگر، میتوان گفت که توکن کاربردی در واقع همان ارزهای دیجیتال با قابلیتهای متفاوت و جذابتر است.
برخلاف خیلی از ارزهای دیجیتال، این داراییها مربوط به یک بلاکچین خاص نیستند و میتوان آنها را در بلاکچینهای مختلف خرید و فروش کرد. بیشتر مواقع برای جمع کردن سرمایه مورد نیاز به منظور راهاندازی پروژههای مختلف، از توکن صرافی استفاده میشود. به همین دلیل هم این داراییهای دیجیتال برای عرضه اولیه، فروش، توزیع و ایجاد پروژهها کاربرد دارند.
برای این که بهتر مفهوم توکن را بشناسید، توضیحی برای شما ارائه خواهیم داد. به طور کلی، هر یک از بلاکچینها در بازار ارزهای دیجیتال دارای توکن بومی مخصوص به خود هستند. به عنوان مثال، توکن بومی بلاکچین اتریوم، اتر شناخته میشود. پس میتوان گفت که هر دارایی که در بازار ارزهای دیجیتال روی بلاکچین مخصوصی فعالیت میکند، در واقع نوعی توکن است که میتوان آن را خرید و فروش کرد.
آشنایی با تاریخچه توکن
از چه زمانی Token ایجاد شد و مورد استفاده قرار گرفت؟ اولین توکن شناخته شده و فوقالعاده مشهور در سراسر جهان، توکن مستر کوین به شمار میآید که در سال ۲۰۱۲ از طرف بلاکچین بیت کوین معرفی شد. این دارایی دیجیتال به نوعی وایت پیپر بیت کوین شناخته میشد که برای بهبود عملکرد ارزهای دیجیتال و بازار رمز ارزها، از لایهها استفاده میکرد.
تا سال ۲۰۱۷، تعداد خیلی زیادی از توکنهای مختلف در بلاکچینهای متفاوت تولید و عرضه شدند. به طوری که بسیاری از سرمایهگذاران برای خرید این توکنها اشتیاق خیلی زیادی داشتند. به همین دلیل برای جلوگیری از ایجاد کلاهبرداری در این بازار، در سال ۲۰۱۸ صرافیهای مخصوص به هر یک از بلاکچینها ارائه شدند که خریداران میتوانستند در این صرافیها، خرید امنی داشته باشند.
نحوه عملکرد توکن
یکی از مهمترین کاربردهای توکن، این است که میتوان از آن برای خرید و فروش داراییها در حوزه بلاکچین استفاده کرد. به عنوان مثال، توکنهای اتریوم به شما این امکان را میدهند که بتوانید با استفاده از آنها در زمینه خرید و فروش اتریوم فعالیت کنید.
این بلاکچینها به صورت قرارداد هوشمند یا برنامه غیر متمرکز فعالیت دارند و به منظور مدیریت و پردازش بهتر تراکنشهای خرید و فروش، در آنها از کدهای برنامهریزی شده استفاده میشود. اگر شما یک توکن داشته باشید؛ یعنی یک دارایی دیجیتال قابل معامله دارید که میتوانید آن را به فروش برسانید. از توکن امنیتی میتوان در موارد دیگری مانند کوین، امتیاز در برنامه، آیتم درون بازی و سایر موارد اینچنینی باشد. به عبارت دیگر، Token در واقع نشان میدهد که شما یک سهم قابل توجه در برنامه مورد نظر خود دارید.
بیشتر مواقع افراد چندین توکن را جمع آوری کرده و به صورت جمعی همه آنها را با یکدیگر به فروش میرسانند. برای تکمیل تراکنشهای مختلف نیز میتوان روی بلاکچین این کار را انجام داد. مثلا برای خرید و فروش توکنهای حوزه اتریوم، همه خرید و فروشها باید روی بلاکچین اتریوم انجام شود. این موضوع، تاثیر بسیار زیادی در افزایش امنیت خرید و فروشها دارد.
مهمترین کاربردهای توکن در بازار ارزهای دیجیتال
به نظر شما دلیل استفاده از انواع توکن چیست؟ اصلیترین دلیل استفاده از این دارایی دیجیتال، این است که سرمایه بیشتری در این بازار جذب شود و همچنین بتوان راحتتر ICO را برگزار کرد. به علاوه، استفاده از توکن موجب شده که خرید و فروشها و تراکنشها روی حوزه بلاکچین فوقالعاده راحتتر انجام شود.
توسعهدهندگان و سرمایهگذاران میتوانند بدون ایجاد یک بلاکچین جدید، Token دیجیتال مخصوص به خود را ساخته و آنها را به فروش برسانند. پس میتوان گفت که استفاده از این دارایی دیجیتال موجب شده که تراکنشها سریعتر، راحتتر و کم خطرتر انجام شود.
مالکیت هر یک از ارزها و داراییهای دیجیتال موقع استفاده از توکن کاملا مشخص است و این امر، باعث افزایش امنیت تراکنشها میشود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید با استفاده از توکن میتوان در رایگیریهای مختلف مربوط به بازار ارزهای دیجیتال نیز شرکت کرد. در این قسمت، به صورت مختصر اصلیترین کاربردهای توکن را به صورت فهرستوار معرفی میکنیم.
- ساده کردن تراکنشها
- افزایش امنیت سرمایهگذاری
- تسهیل قرارداد هوشمند
- مشخص کردن مالکیت هر یک از داراییهای دیجیتال
- قابل استفاده برای پرداخت در معاملات مربوط به قرارداد هوشمند
- قابل نقل و انتقال بودن در صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی
- سرگرمی
- مدیریت زنجیره تامین
- قابل استفاده برای رای گیری
توکنها چه انواعی دارند؟
به طور کلی، توکنها شامل دستههای قابل تعویض، غیر قابل تعویض، امنیتی، حاکمیتی، کاربردی و نمونههای دیگر میشوند. مهمترین وجه تفاوت این توکنها، نحوه استفاده و کاربرد آنها است که در ادامه، به صورت مختصر انواع توکن را معرفی خواهیم کرد.
توکن قابل تعویض
منظور از توکن قابل تعویض (Fungibility Token) این است که شما میتوانید توکن را خیلی راحت تقسیم و یا تعویض کنید. قابلیت تعویض بودن باعث میشود که شما نتوانید توکن مورد نظر خود را از مورد دیگر تشخیص دهید و میتوان آنها را به جای یکدیگر استفاده کرد. لازم است بدانید که علاوه بر توکنهای قابل تعویض، ارزهای فیات نیز این ویژگی را دارند.
توکن غیر قابل تعویض
توکنهای غیرقابل تعویض (Non fungible Token) به آن دسته از داراییهای دیجیتالی گفته میشود که نوعی اثر هنری هستند و طراحی شدهاند. خیلی از شما آنها را با نام ان اف تی (NFT) نیز میشناسند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید خیلی از این توکنها تنها فقط با یک شوخی ساده به وجود آمدند و با استقبال خیلی خوب، در حال حاضر بخش عظیمی از بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص دادهاند. به عنوان مثال، خیلی از افراد میتوانند با استفاده از بازیهای Play to Earn، علاوه بر بازی کردن و لذت بردن، کسب درآمد کنند.
توکن امنیتی
یکی از مهمترین ویژگیهای توکن امنیتی (Security Token) این است که مالکیت هر یک از ارزهای دیجیتال را به صورت کاملاً مشخص به نمایش میگذارد و آن را ثابت میکند. خیلی از افراد این توکنها را با نام توکنهای اکوئنتی نیز میشناسند. این توکنها در واقع نوعی گواهی به شمار میآیند که مالکیت ارزهای دیجیتال را اثبات میکنند.
توکن حاکمیتی
یکی دیگر از انواع توکن که باید آن را بشناسید، نمونه حاکمیتی است که مهمترین دلیل ایجاد آن، توزیع آن در میان سایر افراد جامعه برای پشتیبانی از یک پروژه خاص در نظر گرفته میشود. کسانی که توکن حاکمیتی داشته باشند، میتوانند در رایگیریهای مختلف همان پروژه سهیم شوند. به همین دلیل اگر بخواهند هرگونه تغییری در روند بلاکچین و پروژه مورد نظر آنها به وجود بیاورند، افراد با استفاده از این توکن رمزنگاری امکان شرکت در این تصمیمگیریها را خواهند داشت.
توکن کاربردی
در نهایت، آخرین مورد از انواع توکن که یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین توکنهای مثلی نیز شناخته میشود، توکن کاربردی (Utility Token) است. برای مثال، اتر در بلاکچین اتریوم به نوعی توکن کاربردی به شمار میآید که میتوان برای شرکت در سرمایهگذاریهای مربوط به این بلاکچین، از این توکن استفاده کرد. یکی از مهمترین دلایل ایجاد این توکن، این است که پروژه اتریوم یا هر پروژه بلاکچین دیگری بهبود پیدا کنند.
بهترین و پرطرفدارترین توکنهای بازار ارزهای دیجیتال
برای این که بهتر مفهوم توکن را بشناسید و بهتر با آن ارتباط برقرار کنید، لازم است برخی از بهترین توکنهای وجود در بازار ارزهای دیجیتال را بشناسید. در این قسمت، چند نمونه از توکنهای پرطرفدار در این بازار را به شما معرفی میکنیم که میتوانید با خرید و فروش آنها، سود قابل توجهی داشته باشید. البته برای داشتن سرمایهگذاری مطمئن، باید حتما از اطلاعات افراد آگاه استفاده کنید.
- توکن تتر: بدون شک یکی از مشهورترین توکنهای موجود در بازار، تتر است که روی بلاکچین اتریوم فعالیت میکند.
- شیبا اینو: مهمترین دلیل ایجاد شیبا اینو، این است که سازنده آن میخواست با دوج کوین رقابت کند. در حال حاضر این توکن در میان بهترین محبوبترین ارزهای دیجیتال قرار میگیرد. نکته جالب توجه درباره این Token این است که روی بلاکچین اتریوم کار میکند.
- توکن چین لینک: توکن دیگری که آن هم روی بلاکچین اتریوم در اختیار شما قرار میگیرد، چین لینک (Chainlink) است با استفاده از آن بلاکچین میتواند دادههای دنیای واقعی را بهتر تجزیه و تحلیل کند.
فرق توکن با ارزهای دیجیتال
ممکن است زمانی که درباره مفهوم توکن صحبت کردیم، خیلی از افراد آن را با ارزهای دیجیتال اشتباه گرفته باشند. اگرچه ممکن است گاهی مواقع این دو اصطلاح به اشتباه جای یکدیگر قرار بگیرند، اما این دو موضوع به طور کامل با یکدیگر متفاوت هستند و باید حتماً هر یک از این دو فاکتور را به صورت مجزا بشناسید.
ارز دیجیتال در واقع برای خرید و فروش داراییها از بلاکچین استفاده میکند. محبوبترین ارز دیجیتال در حال حاضر بیت کوین است که قیمت خیلی بالایی هم دارد. از طرف دیگر، آلتکوینها نیز به نوعی ارز دیجیتال شناخته میشوند که بعد از موفقیت بسیار زیاد بیت کوین، به وجود آمدند. منظور از آلتکوین، سکههای جایگزینی است که میتوان از آنها به جای بیت کوین استفاده کرد. حتی ادعا میکنند که آلتکوینها برخی از نقاط ضعف بیتکوین را نیز برطرف کردند. برخی از آلت کوینهای موجود در بازار ارزهای دیجیتال، مواردی مانند لایت کوین، بیت کوین کش، دوج کوین و سایر موارد اینچنینی هستند. گرچه این آلت کوینها نیز در سطح بسیار خوبی قرار گرفتهاند، اما هیچ یک از آنها نتوانستند خود را به بیت کوین برسانند.
در حالی که هر یک از ارزهای دیجیتال دارای بلاکچین مخصوص به خود هستند و داراییهای بومی دارند، توکنهای رمزنگاری روی یک بلاکچین خاص ساخته شده و برای ایجاد و اجرای برنامههای غیرمتمرکز و متمرکز مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. مهمترین کاربرد توکنها، تسهیل تراکنشها در بلاکچین است.
هدف ایجاد توکن
همان طور که تاکنون هم چندین بار تاکید کردیم، مهمترین هدف ایجاد توکن Token این است که تراکنشهای روی بلاکچین راحتتر و سریعتر انجام شوند. بااینحال، داراییهای دیجیتال برای سرمایهگذاری در شرکتهای خاص و برای اهداف اقتصادی نیز کاربرد خیلی زیادی دارند. به عبارت دیگر، توکنها در واقع به نوعی در مناقصهها نقش بسیار زیادی دارند.
البته باید گفت که توکنها پول واقعی نیستند و به نوعی داراییهای دیجیتالی شناخته میشوند. به همین دلیل دارندگان توکنها میتوانند از این داراییهای دیجیتال برای معامله در اوراق بهادار استفاده کرده و به سود قابل توجهی نیز برسند.
کوین و توکن چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
توکن صرافی به طور کامل با کوین متفاوت است و به هیچ عنوان نباید این دو را به جای یکدیگر به کار برد. مهمترین تفاوت این دو موضوع، این است که سکههای دیجیتال یا کریپتو دارای بلاکچین مستقل خود هستند؛ این در حالی است که توکنها روی بلاکچینهایی که در حال حاضر وجود دارند، ایجاد میشوند.
حتی میتوان گفت که سکههای رمزنگاری شده به نوعی ارزهای دیجیتال هستند، در حالی که توکن صرافی با سایر نمونههای توکن صرفاً برای نشان دادن علاقه افراد به یک دارایی خاص و تسهیل تراکنشها در بلاکچین مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا بیت کوین یک توکن است یا کوین؟
بیتکوین که مشهورترین نوع ارز دیجیتال شناخته میشود، در واقع نوعی کوین است که روی بلاکچین مربوط به خود ایجاد شده است. به همین دلیل سرمایهگذاران و خریداران میتوانند این عرض دیجیتال را خیلی راحت خریداری کرده و در کیف پول خود نگهداری و در زمان مشخص نیز به فروش برسانند. پس با توجه به این موضوع، میتوان گفت که بیت کوین در واقع نوعی کوین است و نه توکن.
خلاصه مقاله توکن
در این مطلب اطلاعات کاملی درباره مفهوم توکن در اختیار شما قرار دادیم. همان طور که متوجه شدید، Token به نوعی دارایی دیجیتال گفته میشود که میتواند برای تسهیل تراکنشها و موارد دیگر در بازار ارزهای دیجیتال کاربرد خیلی زیادی داشته باشد. به عنوان مثال، شما میتوانید با استفاده از آن در رایگیری و تصمیمات مهم بلاکچین مورد نظر خود شرکت کنید. البته بهتر است حتما با اطلاعات کافی در این زمینه قدم بگذارید تا ضرر نکنید. توکن کاربردی میتواند در انجام این امور کمککننده باشد.
برای دانلود فایل pdf توکن کلیک کنید.